woensdag 29 januari 2020

Een aanzet tot herwaardering van de politieke relevantie van kunst

Naarmate de weken vorderden, rees bij mij het vermoeden dat de door ons behandelde teksten verre van direct de politieke relevantie van kunst aankaarten. We cirkelden met de teksten wat rond het thema heen. Bovendien was er steeds de valkuil om te verdwalen in de esthetica van deze of gene auteur, daarbij onze hoofdvraag uit het oog verliezend.

Het negatieve standpunt aangaande ons onderwerp is het makkelijkst te verdedigen: kunst is politiek irrelevant. We beroepen ons dan op de autonomie van zowel kunst als politiek en waarschuwen met Walter Benjamin in het achterhoofd voor de vermenging van beide. Als we het ons helemaal makkelijk willen maken, leggen we met Arthur Danto aan onze zijde uit dat kunst zelfs voor kunst zelf irrelevant is geworden. Door te wijzen op een interne ondergraving – in dit geval van kunst, door kunst – maak je indruk met een slim en sterk argument. In beide gevallen blijf je niettemin achter met lege handen. 

Het positieve standpunt, te pleiten voor de politieke relevantie van kunst, vereist meer creatief denkwerk; alleen al om niet te worden weggezet als fascist of communist (denk opnieuw aan Benjamin). De door ons besproken teksten boden weinig houvast om een positief bruggetje te slaan van kunst naar politiek, temeer omdat we vanuit de politieke filosofie geen hand kregen aangereikt naar de kunst.

Om de vraag naar de politieke relevantie van kunst behoorlijk te beantwoorden is het niet alleen nodig om vanuit de esthetica te zoeken naar lijntjes naar het politieke denken, maar ook andersom vertrekkend vanuit het politieke denken te zoeken naar plaatsen waar de kunst eventueel kan aanhaken.

Dat heb ik gedaan door in mijn paper dankbaar gebruik te maken van Paul Ricoeurs onderscheid tussen de politiek (de politieke praktijk van politici, instituten e.d.) en het politieke (de achterliggende ideeën en idealen). Ik hoop daarmee een aanzet te hebben gegeven om in een nieuw daglicht en positiever na te denken over de politieke relevantie van kunst.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten